PF GAME – HAASTE 06 Tuomio

HAASTE 6 – MITÄ PAAVALI SITTEN TEKI? – TUOMARIVERSIO


Paavali on yksi Raamatun uuden testamentin eniten sivutilaa saanut tyyppi. Nyt pitää siis tietää Paavalin elämänvaiheista, mitä hän teki ja mitä eri tilanteissa tapahtui.
Etsikää itsellenne vastustajajoukkue, hakekaa tuomari ja pelivälineet.

 

Tehtävä: Ennen tuomarin esittämää kysymystä joukkueiden pitää valita vastaajat ja kalastaja.

Kun tuomari on esittänyt kysymyksen ja sanonut “saa suorittaa”,
=> kalastaja alkaa huiskuttaa saamallaan A4 paperilla koittaen ilmavirralla liikuttaa paperista kalaa kierrättäen kalan mahdollisimman nopeasti oman ryhmän vastaajien ympäri.
=> Nopeampi joukkue saa vastausvuoron ensimmäisenä.
* Ensimmäisenä lähempänä totuutta olevan vastauksen antanut joukkue saa 1 pisteen / kysymys.
* Mikäli kumpikin joukkue on aivan hakoteillä, tuomari ei jaa pisteitä.

 

1. Nuoruutensa ajan Paavali, silloiselta nimeltään Saul, oli pelätyimpiä kristittyjen vainoajia. Miten hänestä tuli yhtäkkiä Jeesukseen uskova ja innokas julistamaan hänestä muillekin? (Apt. 9) “SAA SUORITTAA!”

   Matkalla Damaskokseen kirkas valo kaatoi Saulin ja itse Jeesus kysyi häneltä: Saul, Saul, miksi vainoat minua?


2. Paavali ja Barnabas kertoivat sanomaa Jeesuksesta Lystran kaupungissa, jossa heidän sanomaansa ei otettu iloiten vastaan, vaan Paavalia kivitettiin ja kun hänen luultiin kuolleen hänet raahattiin kaupungin ulkopuolelle. Mitä sitten tapahtui? (Apt. 14) “SAA SUORITTAA!”

   Paavali nousi ylös, palasi kaupunkiin ja lähti seuraavana päivänä kävelemään n. 35 km matkan seuraavaan kaupunkiin jatkamaan Jeesuksesta kertomista.

 

3. Filippissä ollessaan Paavali ja Silas joutuivat toimintansa takia perin pohjin piestyksi ja jalkapuuhun sidottuina vankilaan. Mitä sitten tapahtui? (Apt. 16:16-40) “SAA SUORITTAA!”

Keskiyöllä Paavali ja Silas rukoilivat ja ylistivät Jumalaa. Yhtäkkiä raju maanjäristys avasi kaikkien kahleet ja ovet lennähtivät auki. Vangeista vastuussa ollut vartia meinasi ottaa itseltään hengen, mutta Paavali huusi: “Älä tee itsellesi mitään! Me olemme kaikki täällä.” Heti yöllä vartija vei Paavalin ja Silaksen kotiinsa. Vartija ja koko hänen perhekuntansa kastettiin ja he riemuitsivat kun nyt uskoivat Jumalaan.

 

4. Paavali oli edelleen vankina, koska juutalaiset syyttivät häntä heidän lakiensa vastaisesti opettamisesta. Nyt hänet yritetään jälleen tappaa ja häntä vastaan puuhataan yli 40 miehen salaliittoa. Mitä sitten tapahtui? (Apt. 23:12-24) “SAA SUORITTAA!”

Paavalin sisarenpoika sai kuitenkin tietää väijytyksestä ja kertoi Paavalille. Näin tieto meni myös Paavalin vankeudesta vastaavalle komentajalle, joka määräsi kaksisataa jalkamiestä, kaksisataa keihäsmiestä ja seitsämänkymmentä ratsumiestä vastaamaan Paavalin viemiseksi vahingoittumattomana maaherra Felixin kuultavaksi.

 

5. Koska Paavali oli vankeudessa ja kuulusteltavana ollessaan lopulta vedonnut keisariin, häntä lähdettiin viemään Roomaan. Laivamatkalla laiva joutui rajumyrskyyn ja lopulta haaksirikkoon. Miten Paavali ja muut vangit pelastuivat laivan alkaessa hajota jäätyään kiinni hiekkasärkkään? “SAA SUORITTAA!”

Sadanpäällikkö halusi pelastaa Paavalin ja kehoitti uimataitoisia uimaan ja muita pyrkimään rantaan laivan kappaleiden varassa.


6. Saarelle päästyään Paavalia puri käärme käteen nuotioon risuja heittäessään. Mitä sitten tapahtui? (Apt. 28:1-6) “SAA SUORITTAA!”

Paavali ravisti käärmeen tuleen, eikä hänelle tapahtunut mitään.