Pro Fide ja NNS – Bändielämää keskellä poikkeusaikoja

Yksi viime vuoden isoista muutoksista oli bändien keikkojen loppuminen lähes kokonaan koronan seurauksena. Raamattuopiston nuorisotyön kanssa yhteistyötä tekevät Pro Fide ja NNS eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan vuoden aikana tapahtui paljon uutta ja mielenkiintoista. Bändien kuulumisia ja ajatuksia seurakuntayhteydestä kertovat Tuomas ja Eeli NNS yhtyeestä ja Tuomo ja Jarkko Pro Fidestä.

Viime vuosi oli erittäin haastava kaikille bändeille, kun keikkoja ei voinutkaan tehdä. Mutta koronavuodessa oli ilmeisesti myös paljon hyvää?

NNS: Yhtyeen suunnitelmissa oli tehdä ensimmäinen levy, mutta juuri kun yhtye oli lähdössä levyn tekoa rahoittavalle kiertueelle, kaikki keikat hävisivät yhtäkkiä kalenterista. Toisaalta kalenterien tyhjyys avasi ovet tehdä levyä täyspäiväisesti melkein läpi vuoden ja muutaman mutkan kautta saatiin levyn rahoituskin järjestymään. Q&A niminen levy julkaistiin marraskuussa ja on ollut myös mielenkiintoista kehittää omaa striimaussettiä, mikä voi avata uusia mahdollisuuksia keikkailuun.
Pro Fide: Haastavaa on ollut keikkojen peruuntumiset ja vähyys ylipäätään, mutta kaikki muu onkin sitten ollut voittopuolisesti hyvää. Olemme saaneet uuden basistin, julkaisseet kaksi uutta kappaletta ja muutama videokonserttikin saatiin onnistumaan treenikämpältä kuvattujen striimien lisäksi. Treenien ja fyysisten kohtaamisten vähyys eivät ole rajoittaneet keskinäistä yhteyttä, vaan etäyhteyksien avulla se on jopa tiivistynyt, hengellinen veljeys on vahvistunut ja bändin toiminnan suunta kirkastunut.

NNS: Tuomas, Niilo, Jesse, Eeli (ei kuvassa)

Olisi mielenkiintoista kuulla, miten te olette päätyneet mukaan näihin bändeihin ja millainen bändin merkitys teille on?

Tuomas, NNS: Koen että NNS on ollut yksi isoimpia rukousvastauksia omassa elämässäni. Bändin perustaminen, räpin kirjoittaminen ja gospelmusiikin tekeminen pyörivät kaikki mielessä, kun vuonna 2016 tulin Raamattuopistoon musalinjalle. NNS:n perustimme toukokuussa 2017. Olisin toki voinut jatkaa riimien kirjoittamista pöytälaatikkoon, mutta bändin kanssa ollaan yhdessä saatu vietyä biisit maaliin ja muutenkin asioita etenemään. Kaikki mitä ollaan ehditty tekemään on ollut helpompaa tehdä yhdessä ja vastuuta jakaen. Yhteinen palo tämän työn tekemiseen on lujittanut ystävyyttämme ja näiden vuosien aikana bändin pojista onkin tullut yksiä tärkeimpiä ystäviäni.

Eeli, NNS: Alkujaan molempiin porukoihin (Eeli on tehnyt tekniikkaa myös Pro Fidelle.) lähdettiin tekemään tekniikkaa, koska kysyttiin mukaan. Mikä on saanut jäämään, on ystävät, musiikki ja sanoma. Keikkabussilla matkustamisessa on jotain mikä jaksaa innostaa.
Jarkko, PF:  Raamattuopiston nuorten raamiksesta tuli aikoinaan rippikouluikäisenä se oma hengellinen koti. Niiltä ajoilta on jäänyt elävästi mieleen eräät kevään päätöspippalot. Tarkoitus oli pitää piknikiä ulkona ja pelailla palloa. Kyseisen illan jalkapallopelissä silloinen Pro Fiden rumpali Jukka Niemelä jakoi pelin aluksi joukkueet, asteli itse toiselle maalille maalivahdiksi ja totesi nauraen: “Tällä puolella pelaa kaikki, jotka soittaa tai tulee soittamaan Fidessä.”
Minä päädyin soittajaksi bändiin lopulta kai aika perinteisellä kaavalla. Olin ensin mukana teknikkona ja sitten tuurauskeikkojen kautta päädyin lopulta vakituiseksi soittajaksi. Minulle bänditoiminta on oman paikan löytämistä, yhdessä tekemistä, oman mukavuusalueen ulkopuolelle astumista ja valmiutta asettaa omat näkemyksensä haastettavaksi. Se on myös omien lahjojen ja osaamisen tuomista yhteiseen palapeliin, josta muodostuu paljon enemmän kuin vain osiensa summa.
Tuomo, PF: Tulin mukaan Pro Fideen vuonna 2005, kun silloinen opiskelutoverini ja nykyinen Raamattuopiston musalinjan vastaava Mikko Nikula kertoi minulle, että Pro Fide etsii uutta kosketinsoittajaa. Mahdollisuus päästä soittamaan hengellisessä bändissä, jonka väkevä koulukeikka jätti jäljen nuoreen soittajan alkuun jo 13 vuotta aiemmin ja joka oli siitä lähtien ollut esikuvani, alkoi kiinnostaa siinä määrin, että rohkaistuin ottamaan bändiin yhteyttä. Koesoiton kautta tilaisuus avautui. Silloin lupasin sitoutua bändiin vähintään kolmeksi vuodeksi ja nyt yli 15 vuotta myöhemmin tuo lupaus on täytetty moninkertaisesti. Haastavasta ja kiireisestä elämänvaiheesta huolimatta on edelleen iloa kuulua bändiin, jossa henkilökemiat toimivat, jonka yhteissoitto toimii, jossa saa kokea uskonveljeyttä, ja jonka sanoma on kunnossa.

Millainen merkitys bändillä on teille seurakuntayhteyden kannalta?

Tuomas, NNS: Kyllä bändi tuntuu itselle ikään kuin pienryhmältä. Puhutaan paljon aina kun nähdään. Ja kun ei nähdä, ollaan yhteyksissä Whatsapissa usein monta kertaa päivässä. Puheenaiheiden vakavuus vaihtelee, etenkin pitkillä reissuilla huumori ja yhteinen ilo on tärkeä osa jaksamista. Mutta puhutaan myös paljon kuulumisia ja vaikeitakin asioita, toinen toistamme tukien. Rukoilemme yhdessä etenkin ennen keikkoja, mutta pyrimme myös pitämään reissuissa aamuhartauksia lukemalla Raamattua ja rukoilemalla. Whatsappissa jaetaan välillä toisillemme rukousaiheita.
Eeli, NNS: Olen aina ajatellut NNS:ää kuin raamattupiirinä tai pienenä seurakuntana. Nämä ystävät ovat minulle todella tärkeitä ja rakkaita, ja yhdessä koetut reissut ja Jumalan valtava johdatus on hitsannut meitä yhteen.
Jarkko, PF: Bändi seurakuntayhteytenä on ennen kaikkea kristittyjen veljien kanssa jakamista ja uskon todeksi elämistä. Bändi on vahva side ja pitää kiinni, vaikka muuten arki meinaisikin viedä pitkin tämän maallisen maailman latuja.
Tuomo, PF: Ruuhkavuosien keskellä osallistumiseni kotiseurakunnan toimintaan on ollut valitettavan vähäistä. Pro Fidestä onkin muodostunut minulle seurakunta ja seurakuntayhteys, jossa soittoveljien kanssa jaetaan ilot, surut, huolenaiheet, uskonkamppailut ja parhaat vitsitkin. Erityisesti yhteys on korostunut kuluneen vuoden aikana, vaikka ihmiskontaktit on jouduttu rajoittamaan koronan takia välillä minimiin. Erilaisten videopuhelupalveluiden avulla on pidetty yhteyttä parhaimmillaan viikottain, palaveerattu, rukoiltu, suunniteltu bändin tulevaisuutta, jaettu kannustavia raamatunkohtia ja tehty konkreettisia toimia bändin toiminnan edistämiseksi. Rukous on ollut ja on edelleen meille tyypillinen ja hyvin luonnollinen tapa aloittaa treenit, valmistautua keikkaan ja päättää palaverit. Bändiyhteys on paljon muutakin kuin soittamista.

Millaisia haaveita teillä on bändien tulevaisuudelle?

Tuomas, NNS: Toivon että tulevaisuudessa meille siunaantuisi mahdollisimman paljon aikaa ja resursseja tämän työ

n tekemiseen niin että aikaa ja jaksamista jäisi jokaisella myös muihinkin elämän osa-alueisiin. Palo musiikin tekemiseen ja esittämiseen on suuri ja tahdon yhä kehittää NNS:ää pidemmälle. Rukoilen että Herra käyttäisi työtämme parhaaksi näkemällään tavalla. Haaveilen myös siitä, että suomalaiselle gospelkentälle tulisi yhä enemmän tekijöitä. Niin bändejä, teknikoita, järjestäjiä kuin vaikkapa somettajiakin.
Haluamme välittää eteenpäin sanomaa Jeesuksen armosta, kirjoittaa rehellistä tekstiä ikäisemme nuoren aikuisen kristityn elämästä eli puhua sekä iloista että suruista mutta ennen kaikkea toivosta. Tahdomme omalta paikaltamme ja työmme kautta rohkaista muita ihmisiä, etenkin nuoria.
Eeli, NNS: Haaveeni on tehdä tätä niin pitkään kun mahdollista, motivaatio työn tekemiseen kasvaa koko ajan. Gospelmusiikki oli itselle nuorena niin tärkeä osa elämää, että haluan olla antamassa samanlaisia muistoja ja kokemuksia muillekin.
Jarkko, PF: Haluaisin olla tukemassa ilmapiiriä, jossa uuden tekijät saisivat rukoillen etsiä omia lahjojaan, löytää vahvuuksiaan ja oman paikkansa osana Herran suuria suunnitelmia.

Pro Fide: Tuomo, Markus, Ossi, Jarkko, Lauri

Tuomo, PF: Haaveena on tajunnan räjäyttävä bändi, jonka koko olemuksesta huokuu ilo – ilo, jota ammennetaan ilon ja toivon tuojan lähteestä! Sopivasti keikkoja, joita voidaan tehdä hyvällä mielellä elämäntilanteet huomioiden. Puhuttelevia biisejä ja tekstejä, joissa on tarttumapintaa ja rohkaisevaa otetta. Eteenpäin suuntaavaa katsetta historiaa kunnioittaen mutta ei siihen takertuen. Mahdollisimman laadukasta musiikkia. Innokkaita toiminnan jatkajia sitten kun itse kullekin nykyisestä kokoonpanosta on tullut kilometrit täyteen. Pro Fide haluaa olla rohkaisemassa ihmisiä erilaisten elämäntilanteiden ja kriisien keskellä sekä välittämässä iloa, toivoa ja ilosanomaa Kristuksesta laadukkaan musiikin keinoin.

Rukousaiheita bändien työhön liittyen:

– soittajien ja perheenjäsenten terveys.
– että vuonna 2021 pystyisi tekemään tätä työtä.
– jokaisen jäsenen henkilökohtaisen elämän kuviot.
– Jumala veisi sinne missä meitä tarvitaan ja halutaan käyttää.
– ystävyytemme säilyisi kaikkien muutosten ja rankkojen reissujen seassa.
– haaveet ja tavoitteet voisivat toteutua parhaalla mahdollisella tavalla oikeiden yhteistyökumppaneiden kanssa ja että Jumalan tahto voisi toteutua niissä.

Seuraa bändejä Instagramissa, niin kuulet säännöllisesti tuoreita kuulumisia: @nnsyhtye ja @pro_fide
Tämän haastattelun lyhyempi versio on julkaistu Ystäväviesti lehdessä 1/2021.
(Kuvat: Timo Liiri)